مهارتهای فردی که به آن مهارتهای نرم (soft skills)، مهارت های بین فردی و مهارتهای انسانی نیز گفته میشوند، ویژگیها یا صفات فردی هستند که از طرق مختلف به تعامل اجتماعی مرتبط میشوند.
مهارت های فردی به انگلیسی Individual skills، به راحتی قابل انتقال هستند. زیرا در هر شرکتی که کار میکنید، رفتار، شخصیت و سبک کاری شما به طور خودکار شما را دنبال میکند. مهارت های فردی در تقابل با مهارتهای سخت (hard skills)قرار میگیرند. مهارتهای سخت همان دانش فنی است که شامل مواردی مانند
- کار کردن با یک دستگاه
- یادگیری زبانهای خارجی
- داشتن مدارک تحصیلی
- برنامهنویسی کامپیوتر و …
میباشد.
مهارتهای سخت مهارتهای آموزشی هستند. به این معنا که شما برای کسب آنها باید مورد آموزش قرار بگیرید یا خودتان آنها را بیاموزید. این مهارتها معمولا در رزومه شما لیست میشوند و شناسایی آن برای کارفرما آسان است.
یادگیری مهارت های فردی نسبتا چالش برانگیز است مهارتهای نرم میتوانند مکمل مهارتهای سخت شما باشند، و شما را به یک متقاضی مناسب و واجد شرایط برای هر شغلی تبدیل کند.
چرا توسعه مهارت های فردی از اهمیت بالایی برخوردار است؟
مهارتهای فردی در مقایسه با مهارتهای سخت، کمتر در داوطلبان پیدا میشود. این قضیه میتواند تا حدی فرهنگی باشد، اما این را هم باید در نظر داشته باشیم که در مقایسه با مهارتهای فردی، زمان بسیاری را صرف یادگیری مهارتهای سخت و فنی میکنیم. در صورتی که مهارت های فردی در فروش و بازاریابی، کار تیمی و رشد و توسعه سازمان، بیش از مهارتهای سخت اهمیت دارند.
استخدام افرادی که وظایف شغلی خود را به درستی انجام میدهند، در کار تیمی همکاری دارند و باعث پیشرفت آنها نیز میشوند، برای مدیران و کارفرمایان بسیار ارزشمند است. اما اگر بتوانید ثابت کنید که شما جزو آن دسته از افرادی هستید که برای یک سازمان بسیار سودمند خواهید بود، در هر مرحله از استخدام از دیگر افراد یک پله بالاتر خواهید رفت.
انواع مختلف مهارتهای فردی
مهارتهای تعامل و ارتباطات
تقریبا هر شغلی نیازمند برقراری ارتباط و تعامل در جهت سوددهی شرکت است. این ارتباط میتواند از طریق ایمیل، تماس تلفنی و حضوری صورت گیرد. داشتن ارتباطات قوی میتواند تا حد بسیاری زندگی را برای شما و افراد نزدیک شما آسان کند. تعامل و برقراری ارتباط یک رابطه دو طرفه است. بنابراین مهارتهایی مانند خوب گوش دادن، پرسیدن سوالات مناسب و حفظ زبان بدن همگی زیرشاخه مهارتهای ارتباطاتی قرار میگیرند. منبع
مهارت های بین فردی
مهارتهای بین فردی بسیار شبیه به مهارتهای ارتباطاتی است. مهارتهای بین فردی به جهت برقراری ارتباط با هر یک از کارمندان شرکت امری ضروری به حساب میآید. همه ما میدانیم که افرادی که به راحتی میتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند، به راحتی با افراد مختلف سازگار میشوند. یافتن کارمندانی که بتوانند در هر گروهی به راحتی جا بیفتند، با افراد مختلف کنار بیایند و سبک ارتباطاتی خود را تنظیم کنند، برای کارفرمایان بسیار ارزشمند است.
مهارتهای رهبری
خواه در موقعیت مدیریت باشید یا مسئولیت انجام یک پروژه را بر عهده داشته باشید، باید مهارتهای رهبری را که شامل انگیزه دادن به سایر افراد گروه است، داشته باشید. یک رهبر از اعتماد به نفس بالایی برخوردار است و مهارتهای بین فردی قوی دارد. این افراد باید بدانند که چگونه شخصیتهای مختلفی که تیم آنها را تشکیل میدهند، مدیریت کنند و مسئولیت پروژههایی را که بر عهده میگیرند (رهبری میکنند) بپذیرند.
مهارتهای حل مسئله
کارفرمایان نمیخواهند مسئولیت و انجام هر مشکلی را که در زندگی کاری روزمره شما رخ میدهد، بر عهده بگیرند. یک شغل اساسا یک سری از مشکلات به همراه دارد که باید حل شوند؛ و کسانی که قدرت استدلال، خلاقیت و اعتماد به نفس لازم برای مقابله با این مشکلات دارند همیشه برای کارفرمایان ارزشمند خواهند بود. برخی از مشکلات برای حل شدن نیاز به مهارتهای سخت دارند؛ اما اگر مهارتهای حل مسئله قوی داشته باشید، میدانید که هنگام بروز مشکلات باید با چه افرادی همکاری کنید.
مدیریت زمان، یکی از مهارت های فردی
توانایی مدیریت وقت به طور موثر برای هر شغلی ضروری است. اولویت بندی انجام کارها، برنامه ریزی و زمان بندی همه جنبههای مدیریت زمان را شامل میشوند. سازماندهی و انجام کارها در موقع مقرر باعث میشود تا مورد توجه کارفرمایان خود قرار گیرید. و شما پس از به نمایش گذاشتن مهارتهای مدیریتی قدرتمند، خواهید دید که استقلال و فرصتهای شغلی بیشتری به سراغ شما میآیند.
انعطافپذیری و سازگاری
تغییر در محیط کار میتواند رخ دهد. یک کارمند انعطاف پذیر که میتواند خود را با شرایط مختلف، سازگار کند برای کارفرمایان بسیار ارزشمند است. گاهی اوقات لازم است وظایفی را انجام دهید که خارج از وظایف تعیین شده شما است و سازگار بودن در اینجا به این معناست که هنگام انجام وظایف به اینکه کسی از شما نگهداری کند نیاز نخواهید داشت. امکان رفتن به محیطهای جدید، یادگیری فناوریهای جدید و فرایندهای جدید شما را به کارمندی تبدیل خواهد کرد که یک شرکت برای همکاری طولانی مدت طولانی با او تمایل دارد.
تفکر انتقادی، یکی از مهمترین مهارتهای فردی
تفکر انتقادی شامل داشتن یک رویکرد تحلیلی برای حل مشکلات است. تفکر انتقادی قوی نه تنها به شما کمک میکند وظایف محول شده را به طور موثر انجام دهید، بلکه کمک میکند تا روشهای موثرتری برای انجام کارها و وظایف، هم در زمان حال و هم در زمان آینده پیدا کنید. داشتن تفکر انتقادی به رشد، انطباق و پیشرفت شرکت کمک میکند و در هر موقعیت و هر صنعتی ارزشمند است.
مهارتهای سازمانی
داشتن مهارتهای سازمانی قوی چیزی فراتر از مرتب نگه داشتن میز کار و یک فایل بایگانی منظم است. البته که این موارد نیز جزئی از آن است. اما مهارتهای سازمانی شامل سازماندهی زمان، وظایف تیم و برنامههای شما است. این کار به منظور انجام کارها به صورت کارآمد و به ترتیب است. مهارتهای سازمانی قوی قابل انتقال هستند و صرف نظر از ماهیت کار به موفقیت شما نیز کمک خواهد کرد.
خلاقیت، یکی از مهارت های فردی مهم
یک کسب و کار بدون به کارگیری خلاقیت توانایی رشد و پیشرفت را ندارد. توانایی شکستن چهارچوب ذهنی و تفکر آزادانه در رابطه با شیوهها، فرآیندها و مشکلات میتواند باعث صرفه جویی در وقت و هزینه یک شرکت شود. خلاقیت برای هر شغلی که مواد داخلی یا خارجی تولید میکند مهم است. در واقع، فردی که بتواند توانایی به چالش کشیدن وضعیت موجود و ارائه ایدههای جدید را داشته باشد برای کارفرمایان بسیار ارزشمند است.
همکاری و مهارت فردی در کار تیمی
مهارتهای همکاری قوی در واقع همان توانایی انجام کارها به صورت گروهی است. بیشتر مشاغل از شما میخواهند که با همکارانتان کار کنید. تیمی کار کردن به این معنی است که موفقیت پروژه را بر شکوه شخصی خود مقدم میدارید. توانایی همکاری خوب همچنین به معنای گوش دادن موثر به دیگران، شناسایی نقاط قوت و ضعف خود و هم تیمیهایتان و دانستن این موضوع است که چه موقع باید از دیگران پیروی کنید و چه موقع باید رهبری را بر عهده بگیرید میباشد.
توجه به جزئیات
گاهی اوقات یک اشتباه میتواند برای یک کسب و کار بسیار گران تمام شود. اگر شما بتوانید به جزئیات با دقت زیاد توجه کنید، میتوانید از اینکه این اشتباهات به یک موضوع جدیتری تبدیل شوند تا حد قابل توجهی جلوگیری کنید. اما چگونه میتوانید در حالی که در جستجوی یافتن یک کار هستید، ثابت کنید که از دقت بالایی برخوردارید؟
سعی کنید یک رزومه با یک قالببندی مناسب آماده کنید و همچنین یک نامه بدون هیچگونه اشتباه ارسال کنید. به این روش میتوانید به بسیاری از کارفرمایان میزان دقت خود را نشان دهید.
قابل اعتماد بودن و مسئولیتپذیر بودن
مبنای اینکه یک کارمند قابل اعتماد است یا خیر با حضور به موقع در سرکار مشخص میشود. همچنین یک کارمند که واقعا قابل اعتماد است زمانی خود را نشان میدهد که سایر کارمندان یا ارباب رجوع در هر زمانی بتوانند از او کمک بخواهند.
از طرف دیگر مسئولیتپذیر بودن به این معناست که بدانید در سرکار چه انتظاراتی از شما دارند و به همین جهت کار و وظایف خود را به عهده بگیرید حتی اگر دچار مشکل شدید. قابل اعتماد بودن و مسئولیتپذیر بودن از دیگر ویژگیهای رفتاری هستند که برای کارفرمایان از اهمیت بالایی برخورداند و این ویژگی تا حد زیادی شما را به یک کارمند قوی تبدیل میکند.
با انگیزه بودن
به همان اندازه که باید هم تیمی و شنونده خوبی باشید، باانگیزه بودن نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. هیچ کارفرمایی نمیخواهد در طول روز وظایفتان را به شما یادآوری کند و به طور مداوم به شما بگوید که چه کاری را باید انجام دهید. ابتکار عمل باعث میشود تا بتوانید در هر شغلی مورد توجه قرار بگیرید. داشتن انگیزه ذاتی برای موفقیت در همه وظایف روزمره، برای کارآیی یک کسب و کار بسیار مهم است.
اخلاق کاری
اخلاق کاری بسیار مرتبط با انگیزه شخصی است و به این معنا است که کوشش در کار فضیلت ذاتی خود را دارد. فردی با اخلاقِ کاریِ قوی برای اینکه وظایف خود را به درستی انجام دهد نیازی به تشویق ندارد. این نوع افراد از کار خود لذت میبرند و به آن افتخار میکنند. افرادی که از اخلاق کاری بالایی برخوردار هستند، بسیاری از صفات ذکر شده در بالا را دارند و با نگرش پیروزمندانه وظایف خود را انجام می دهند.
حرفهای بودن
آخرین مهارت فردی حرفهای بودن است. این ویژگی نیز مانند سایر صفات از اهمیتی بالایی برخودار است. حرفهای بودن به معنای نشان دادن رفتار یک انسان بالغ، مسئولیتپذیر با عزت نفس بالا در انجام همه کارها است. همچنین به معنای صادق بودن و نشان دادن صداقت در هر موقعیتی است. افراد حرفهای میتوانند شاد و سرگرمکننده باشند، اما زمان و مکان هر کاری را میدانند. یک کارمند حرفهای کارمندی است که همیشه میتوان برای انجام کارها به روش صحیح از نظر رویه و اخلاقی به او اعتماد کرد.
چگونه مهارتهای فردی خود را شناسایی کنیم؟
شما نمیتوانید لیستی از تمام مهارتهای فردی را در رزومه خود بنویسید و منتظر باشید بهترینها به دنبال شما باشند. شما باید تنها مهارتهایی را در رزومه خود بنویسید که در آن واقعا خوب هستید. برای شناسایی مهارتهای فردی خود میتوانید نکات زیر را دنبال کنید:
از افرادی که شما را به خوبی میشناسند بپرسید
گاهی اوقات افراد میتوانند هنگام وقوع سختیها و مشکلات خود را بشناسند. شاید بتوانید خصوصیات دوستان نزدیک خود را بهتر یا (راحتتر) بازگو کنید. بنابراین هرچند که ممکن است برای شما عجیب به نظر برسد، اما با مدیر، همکار، مربی یا حتی یکی از دوستان خود تماس بگیرید و از آن ها بخواهید که به شما بگویند چه مهارتهایی را بیشتر در شما میبینند.
در مورد صنایع اطلاعاتی کسب کنید
بررسی کنید که کارفرمایان در آگهیهای استخدام صنعت شما به دنبال چه نوع مهارتهایی هستند. میتوانید از متخصصان دیگری که در حال حاضر در آن صنعت استخدام شدهاند، در این باره سولاتی بپرسید. فقط برای اینکه در یک شغل استخدام شوید دروغ نگویید. سعی کنید به طور صادقانه لیستی از نقاط قوت و نقاط ضعف خود بنویسید.
به دستاوردهای خود نگاه کنید
رزومه و نامه همراه آن باید شامل افتخارات و دستاوردهای برتر از تجربیات حرفهای یا آموزشی شما باشند. بررسی کنید که چه مهارتهایی بیشتر به شما در دستیابی به موفقیت کمک کردهاند. به این ترتیب شما مدارک معتبری برای اثبات مهارتهای فردی خود خواهید داشت.
چگونه مهارتهای فردی خود را در رزومه نشان دهیم؟
برای ارسال هر درخواست شغلی، یک رزومه و نامه همراه آن نوشته میشود. در رابطه با مهارتهای فردی، باید به دقت شرح وظیفه و ویژگیهایی را که برای آن شغل به آن اشاره شده است، سرچ کنید و بخوانید. در مرحله بعد باید اثبات کنید که این مهارتها را دارید. نوشتن اینکه به عنوان مثال “با انگیزه” هستید کافی نیست. کارفرمایان مدارکی میخواهند که این ویژگی را ثابت کند.
در نامهای که همراه رزومه ارسال میکنید، بنویسید که چگونه این مهارتهای فردی توانستهاند در دستیابی به موفقیت شغلی به شما کمک کنند. درست مانند رزومه سعی کنید دستاوردهای خود را از این مهارتهای فردی با مدرک در نامه عنوان کنید.
به عنوان مثال، میتوانید بگویید که چگونه با توجه کردن به جزئیات، برقراری ارتباط با ادارات مربوطه و سازماندهی بودجه جدید، میتوانید برای شرکت پس انداز مالی داشته باشید و مقداری از بودجه را پس انداز کنید. این امر نشان میدهد که شما چگونه میدانید چگونه از مهارتهای خود استفاده کنید.
مهم است مشخص کنید که در مصاحبه شغلی کدام یک از مهارتهای فردی خود را برجستهتر نشان دهید. هر زمان که توانستید از فرصتی برای نشان دادن خصوصیات برجسته خود استفاده کنید. به یاد داشته باشید مهارتهای فردی تنها زمانی که مکمل یکدیگر باشند و همچنین متنوع باشند میتوانند خود را به خوبی نشان دهند.
توسعه مهارتهای فردی
برخلاف مهارتهای سخت، مهارتهای نرم اکتسابی هستند و ما هر روز چه در محل کار و یا چه در خانه در حال ارتقای آنها هستیم. در زیر به برخی نکات برای توسعه مهارتهای فردی میپردازیم:
نقاط ضعف خود را بشناسید
درباره اینکه میخواهید کدام مهارتهای خود را ارتقا دهید فکر کنید. شاید مهارتهای ارتباطی قوی داشته باشید، اما مهارتهای سازمانی شما به شدت ضعیف باشد. یا شاید مهارتهای تیمی شما بسیار قوی باشد، اما به راحتی حواس شما پرت شود. اگر مطمئن نیستید که از کجا مهارتهای شخصی خود را ارتقا دهید، از دوستان، همکاران یا هر کسی که به طور منظم مهارتهای شخصی شما را به طور عملی میبیند، سوال کنید.
برای توسعه مهارتهای فردی به کلاس بروید
امروزه برای هر مهارتی که بخواهید آن را یاد بگیرید و حتی برای مهارتهای فردی کلاسهای آنلاین وجود دارند. در وبسایتهای مختلف آموزشهای الکترونیکی رایگان و پولی برای فراگیری مهارتهای فردی وجود دارد. حتی میتوانید برای دریافت راهنماییها و ترفندها به YouTube مراجعه کنید. اما شرکت در یک کلاس رسمی به شما کمک میکند تا از نحوه استفاده روزانه از مهارتهای شخصی خود مطلع و آگاه باشید. حتی اگر برای ارتقای مهارتهای سخت خود به کلاس بروید، به طور طبیعی مهارتهای نرم مانند افزایش انگیزه، مسئولیت پذیری و سازگاری را تمرین میکنید.
مراقبت از خود را تمرین کنید
سعی کنید در طی روز زمانی را برای مدیتیشن، یوگا و مراقبه اختصاص دهید؛ زیرا این امر باعث افزایش خودآگاهی در شما میشود. اگر در طی روز زمانی را به مراقبه اختصاص دهید، خواهید دید که بعد از گذشت مدتی صبورتر، همدلتر و آرامتر میشوید. و این امر تا حد بسیاری به توسعه مهارتهای فردی شما کمک خواهد کرد.
حرف آخر
کسب مهارت های فردی اهمیت زیادی دارد و بهتر است والدین از همان ابتدا به فکر افزایش مهارت های فردی کودکان خود باشند. گاهی اوقات افراد تحصیلات بالایی دارند، کلی مهارت سخت مانند کارهای فنی بلد هستند، اما نمیدانند چگونه در جمع حضور پیدا کنند یا در مواجهه با شرایط سخت چه عملکردی داشته باشند. چنین زمانی مهارت های فردی و اجتماعی اهمیت خود را نشان میدهند.
شما چه تجربهای از توسعه مهارت های فردی خودتان دارید؟ آیا مهارت خاصی را در خود پرورش دادهاید و بعدا نتیجه آن را ببینید؟ تجربیات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید.
نکات مهم
- مهارتهای فردی در حقیقت همان مهارتهای نرم یا مهارتهای بین فردی هستند.
- مهارتهای سخت، مهارتهای فنی هستند که برای یادگیری نیاز به آموزش دارند.
- کارکنانی که مهارتهای ارتباطی قوی دارند برای مدیران و کارفرمایان بسیار ارزشمند هستند.
- مهارتهای نرم نسبت به مهارتهای سخت در اکثر داوطلبان سختتر پیدا میشوند.
- توانایی مدیریت زمان در همه موقعیتهای شغلی از اهمیت بالایی برخوردار است.
- به کارگیری خلاقیت باعث رشد و پیشرفت کسب و کارها میشود.
- انواع مختلف مهارتهای فردی:
- مهارتهای تعامل و ارتباط
- مهارت های بین فردی
- مهارت های رهبری
- مهارت حل مسئله
- مدیریت زمان
- انعطافپذیری و سازگاری
- تفکر انتقادی
- مهارت های سازمانی
- خلاقیت
- همکاری
- توجه به جزئیات
- قابل اعتماد بودن و مسئولیتپذیر بودن
- با انگیزه بودن
- اخلاق کاری
- حرفهای بودن
- روشهای توسعه مهارتهای فردی
- شناسایی نقاط ضعف
- شرکت در کلاس
- خود مراقبتی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.